Feestelijke 1e paal geslagen bij Generaal Maczek Memorial

Op maandag 27 mei heeft wethouder Marianne de Bie van de gemeente Breda en gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant een feestelijke 1epaal geslagen van het Generaal Maczek Memorial aan de Ettensebaan in Breda.

“Het is van belang de verhalen van onze bevrijding te blijven vertellen”. Dit gebouw en de tentoonstelling van het Generaal Maczek Museum, gaan daar een belangrijke rol in vervullen”, aldus Marianne de Bie.

Minder dan een jaar geleden werd op dezelfde locatie door de provincie Noord-Brabant en het vfonds bekend gemaakt dat men ieder € 500.000 ter beschikking stelde voor de bouw van het Generaal Maczek Memorial. Ook de gemeente Breda stelde € 500.000 ter beschikking, waarmee het project haalbaar werd.

“Dankzij de support van de gemeente Breda, provincie Noord-Brabant en het vfonds, staan we hier vandaag en kunnen we de 1epaal slaan van het Memorial”, aldus Willem Krzeszewski, voorzitter van de stichting Generaal Maczek Memorial. “Daarmee kunnen we 75 jaar na de bevrijding van Breda spreken over een echte erkenning van de Poolse inbreng bij de bevrijding van ons land”.

Arend Boer van Winters Bouw en Ontwikkeling gaf aan trots te zijn een pareltje aan de stad toe te mogen voegen in de vorm van dit Generaal Maczek Memorial.

Voor de inrichting van het Memorial met onder andere de permanente tentoonstelling van het Generaal Maczek Museum is € 170.000 noodzakelijk. Diverse donaties van particulieren, ondernemers en stichtingen hebben dit bedrag al teruggebracht tot  € 30.000. De stichting Generaal Maczek Memorial is ervan overtuigt dat het mogelijk moet zijn om dit bedrag nog bij elkaar te krijgen. Zo kan men vanaf september via de website van het memorial stukjes van de fotowand bij de entree sponsoren. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen via info@maczekmemorial.nl.

Vandaag in het nieuws:

https://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/287958/eindelijk-startschot-bouw-generaal-maczek-memorial

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3005204/Polen-bevrijdden-Breda-in-1944-van-de-Duitsers-bouw-van-Generaal-Maczek-Memorial-officieel-begonnen

https://www.bndestem.nl/breda/bouw-generaal-maczek-memorial-afgetrapt-ook-in-polen-leeft-het-bredase-bevrijdingsverhaal~ad01b7a5/

https://www.wijkbladprincenhage.net/blog/2019/05/27/eerste-paal-generaal-maczek-memorial/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.