,

Steun van Brabantse gemeenten voor het Generaal Maczek Memorial

Alle Brabantse gemeenten, die bevrijd zijn door de Poolse soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek, steunen de komst van het Generaal Maczek Memorial aan de Ettensebaan in Breda. “Ik ben verheugd te constateren dat er in Brabant breed gedragen steun is voor dit initiatief”, aldus Harrie Nuijten, voorzitter van het Comité Fondsenwerving en voormalig burgemeester van de gemeente Alphen – Chaam.

Alle gemeenten in Brabant die in zijn geheel of gedeeltelijk bevrijd zijn door de soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek hebben besloten een bijdrage van €1944,- ter beschikking te stellen voor de bouw van het Generaal Maczek Memorial aan de Ettensebaan in Breda. Dat is het resultaat tot nu toe van het verzoek aan om een symbolische bijdrage te leveren aan de komst van het Generaal Maczek Memorial.

In oktober 2017 heeft het Comité Fondsenwerving van het Generaal Maczek Memorial in totaal 53 gemeenten en 6 provincies in Nederland en België aangeschreven met het verzoek het symbolische bedrag van € 1944,- of € 1945,- (afhankelijk van het jaar waarin men is bevrijd) te doneren voor de bouw van het Generaal Maczek Memorial in Breda. In totaal hebben nu 17 gemeenten, waaronder de 8 Brabantse gemeenten, in Nederland en België besloten dit initiatief te steunen. Ook de provincie Drenthe steunt met een bedrag van €1945,-. “Niet helemaal het resultaat waarop we gehoopt hadden, maar wel verheugd te constateren dat er in Brabant breed gedragen steun is voor dit initiatief”, zegt Harrie Nuijten. Nog 20 gemeenten hebben het verzoek in beraad. “Laten we hopen dat er nog een aantal besluiten om mee te doen”. Hij roept op om het verzoek niet alleen te bekijken langs de lat van de subsidievoorwaarden, maar het te beschouwen als een eerbetoon aan de mannen die een bijdrage hebben geleverd aan onze vrijheid van vandaag. Ook toen men al wist dat men het eigen land niet meer zou kunnen bevrijden.

Het Generaal Maczek Memorial wordt gebouwd direct aan het Poolse Militair ereveld aan de Ettensebaan in Breda. Het gaat plaats bieden aan de permanente tentoonstelling van het Generaal Maczek Museum en beschikt straks over een auditorium, een informatie- en documentatiecentrum en een ruimte voor herdenking en bezinning. Het Comité Fondsenwerving is nog op zoek naar circa € 50.000 voor de inrichting van het gebouw. Een donatie kan gedaan worden via ons online donatieformulier.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevr. Mary Heessels, secretaris Comité Fondsenwerving Generaal Maczek Memorial via ons contactformulier

Klik hier voor het persbericht in pdf Format

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.